Centre Nyingma Tersar Barcelona. DUDJOM TERSAR

DHARMAPALES (Els protectors del Dharma i dels practicants)

 

DHARMAPALES

 

Tal com diu Sa Santedat Shenphen Dawa Rimpotxé en les seves ensenyances sobre els Dharmapales, la paraula sànscrita pala significa “protector”. Els Dharmapales són protectors del Dharma i guardians de les ensenyances. Són deïtats o entitats que assumeixen la tasca de protegir les ensenyances i els practicants del Vajrayana.

En els temps de Buddha es feia la pràctica amb alguns Dharmalapes pacífics, i en el Vajrayana aquesta pràctica ja és àmpliament utilitzada.

Hi ha molts de Dharmapales, que estan dividits en diverses categories. Formen un conjunt de deïtats masculines o femenines, colèriques o pacífiques, sers poderosos dedicats a la protecció de les ensenyances secretes i que vetllen per dissipar els obstacles de la via espiritual.

La seva pràctica ens ajuda a no tenir circumstàncies desfavorables per al nostre progrés espiritual, perquè els Dharmapales van prendre el vot, o samaya, davant dels Buddhes, que ajudarien a eliminar tot allò que pugui ser un obstacle en el camí dels practicants del Dharma.

S. S. Shenphen Dawa Rimpotxé recomana encaridament que fem la pràctica dels Dharmapales tant com puguem, perquè tot allò que ens beneficia per progressar en el camí espiritual ho devem a ells i a la seva vigilància i protecció constants.

 

ELS TRES PRINCIPALS PROTECTORS DEL DZOGCHEN

d'esquerra a dreta

EKADZATI. El seu nom significa “Trena Única”. Es representa amb un sol ull, una sola dent i un sol pit. És una manifestació de Samantabhadri i la protectora principal dels tantres i la doctrina del Dzogchen.

RAHULA. És una emanació de Vajrapani que controla les forces planetàries. De color negre o vermell, se’l representa amb nou caps i quatre braços que sostenen arc i fletxa, un penó de makara (animal marí mític) i una serp.

DORJE LEGPA. També és conegut com a Vajrasadhu. És un dels protectors que va subjugar Padmasambhava, i es va convertir en un Bodhisattva de la vuitena Terra. Té dos aspectes principals. L’un, “el ferrer negre”, cavalca un boc de banyes incurvades i té una manxa de forja i un martell. L’altre és vermell, porta un barret de viatge, cavalca una lleona blanca de les neus i branda un vajra i un cor.
 

Fonts per a “Els tres principals protectors del Dzogchen”
Imatges en color: Col·lecció privada.
Imatges en blanc i negre: Deities and Divinities of Tibet. The Nyingma Icons. Khempo Sangay Tenzin & Gomchen Oleshey. Introduction by H. H. Dunjom Rimpoche. Ed. Ratna Pustak Bhandar, 1988.
Text: Diccionario de Budismo. Philippe Cornu. Ed. Akal, 2004.